Kan det betale sig at bygge selv, hvis man først skal købe værktøj og materialer?

Borehammer maskine
Kan det betale sig at bygge selv, hvis man først skal købe værktøj og materialer?
Henrik Andersen
-
30/03/2023
-

Hvis du ikke er gør-det-selv-person med alt, hvad dét indebærer, så er det måske ikke den bedste løsning at give dig i kast med et byggeprojekt. Først og fremmest fordi du måske ikke har de nødvendige kompetencer, men mest af alt, fordi du skal indkøbe både værktøj og byggematerialer – og det kan ende med at blive en dyr affære. Bliv klogere her.

Det kan være dyrt at bygge selv

Det kan være en tidskrævende og dyr proces at give dig i kast med et gør-det-selv-projekt, hvis du ikke har den nødvendige erfaring eller de værktøjer, som du skal bruge for at komme i mål. Det kan være, at du har et værksted i skuret, som bugner med borehammere, stiksave, hammere og alt det andet værktøj, du skal bruge.

I så fald kan det give mening at gå i gang med byggeprojektet på egen hånd. Men først bør du dog gøre op med dig selv, om det rent faktisk kan betale sig. Hvis du gerne vil blive dygtig til at udføre gør-det-selv-projekter i hjemmet, så handler det bare om at komme i gang. Hvis du gerne vil spare penge, så er det måske ikke den bedste løsning.

En håndværker har det nødvendige værktøj, viden samt erfaring til at kunne sikre dig et professionelt resultat, som lever op til dine forventninger. Selvom det koster mere at hyre en professionel håndværker, så kan det ofte ende med at blive dyrere, hvis du selv skal indkøbe materialer og værktøj – og samtidig risikerer du, at du kommer til at lave fejl.

Hvis du har erfaring, er det måske en god løsning

Hvis du har erfaring med gør-det-selv-projekter og generelt har hænderne skruet ordentligt på, så kan det dog sagtens være den rigtige løsning at klare byggeprojektet selv. Det gælder især, hvis du har de værktøjer, som du skal bruge – eller hvis du alligevel har planer om, at du vil investere i dem på et tidspunkt.

Men hvis du er nybegynder, eller hvis projektet kræver en række specialiserede værktøjer, så er det ofte både billigere og bedre at hyre en professionel. Husk også på, at byggeprojekter ofte tager længere tid end forventet og kan kræve flere materialer, end du havde regnet med, hvilket igen er med til at gøre projektet dyrt.

Samtidig bør du huske på, at du kan få skattefradrag, når du hyrer en håndværker, hvis der er tale om optimering af din bolig. Det kan derfor godt svare sig i nogle tilfælde, da du kan spare penge på det samlede byggeprojekt, hvis du gør brug af fradraget. Når alt kommer til alt, bør du gå efter det, der giver det bedste resultat.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!